top of page

Sociala Tjänstehundar

HUR ARBETAR EN SOCIAL TJÄNSTEHUND?

82F514DD-F783-4756-AEEB-1B327B55CF82_4_5

En social tjänstehund arbetar tillsammans med sin hundförare mot en tredje person (eller grupp av personer) för att ge stöd, motivation och sällskap. Det övergripande målet är att deltagaren ska känna sig stärkt fysiskt och psykiskt. 

Forskning visar att besök av hundteam ökar välbefinnandet genom att sänka blodtrycket och öka mängden av ”må-bra-hormonet” oxytocin hos deltagaren. Samspelet med hund kan minska smärta och stress, och bidra till ett ökat självförtroende och en bättre självkänsla. ​​

Besök av ett hundteam skräddarsys och kan se ut på olika sätt. Ibland kan det av praktiska skäl vara lättare att träffas utomhus. 

SKOLA/FÖRSKOLA

En tjänstehund kan göra besök hos barn och unga i förskola eller skola. Samspelet med hund ger en ökad förståelse för empati, ansvar och respekt. Svåra eller känsliga ämnen blir lättare att hantera när en hund finns med i sammanhanget. Med hjälp av övningar tillsammans med hunden tränar man också koncentrationsförmåga, balans och motorik. Självförtroendet ökar då man tillsammans med hunden lyckas lösa uppgifter.  

SJUKHUS/REHAB

Hunden kan också finnas till för personer som behöver lite extra stöd eller trygghet. T. ex långtidssjuka barn eller andra tillfällen då deltagaren behöver muntras upp och motiveras. Svåra saker blir lättare att hantera när man får uppleva närhet och stöd av en hund. Sjukhusvistelse och medicinering kan upplevas som mindre smärtsam med en hund vid sin sida.

ÄLDREBOENDE/DAGVERKSAMHET

Många äldre blir stimulerade i samspelet med hund. Hunden lockar till naturliga och uppsluppna samtal. Exempel på fördelar inkluderar minnesträning, ökad rörlighet och finmotorik. Känslan av att lyckas med en uppgift tillsammans med hunden är upplyftande. Hunden bjuder på närhet och kontakt, och deltagaren känner sig sedd och behövd. 

VITTNESSTÖD/BROTTSOFFERSTÖD

En social tjänstehund kan verka som vittnesstöd eller brottsofferstöd i förhörsrum eller väntrum i domstol. I dessa sammanhang kan det vara ovärderligt med en trygg hund som inte viker undan i känsliga situationer, t. ex vid bearbetning av trauma. I förhörssituationer kan det underlätta att ha sällskap av en hund som lägger nosen i ens knä, trycker sig emot en, eller bara finns där och lyssnar -aldrig ifrågasättande och aldrig dömande. 

Sociala Tjänstehundar: Om
bottom of page